Gør en nedtur til en optur

Do what makes you happy

Udgivet på gammel hjemmeside d. 14/6-2013

Hvis vi tør, kan vi bruge vores nedture til at komme højere op end nogensinde før, og blive endnu mere glade, tilfredse, trygge og være fyldt med liv og power.

Vi hører konstant om, at vi har krisetider, nedgang, arbejdsløshed, flere og flere lider af stress, depression, dårlig samvittighed, skyldfølelse, usikkerhed. Det var også meget sjovere, da det var opgangstider, og alting gik godt. Ja, det er rigtigt. Eller er det?

Set fra mit perspektiv – nej. Jeg indrømmer, at det ikke er særlig sjovt, når livet rammer på en af ovenstående måder. Men jeg har lært at se det som noget godt. Hvorfor? Primært fordi jeg kan, og fordi jeg ved at det går hurtigere over, når jeg vælger at være i det. Jeg tillader mig selv at føle det jeg føler, og være i følelsen uden at dyrke den. Erfaringen har jo vist mig, at det går over igen. Der er ingen følelser, der varer evigt. Det kan bare føles sådan, når man bliver slynget rundt i centrifugen, og ikke kan finde vej ud af kaos. 

Når jeg accepterer mine nedture, går de meget hurtigere over, og jeg kommer styrket ud af dem - hver gang. For hver oplevelse, positiv eller negativ, og de dertil hørende følelser, giver mig en ny erfaring, jeg kan bruge som et springbræt til at komme videre og dermed skabe en optur.

Jeg er godt klar over at stress og depression ikke bare er noget, man kommer over ved at være i det. Jeg har selv været der, og ved det ikke er sjovt. Det er et tegn på, at der er noget galt i den måde man lever på. Og det kræver mod at se på sig selv og sit liv og lede efter, hvad der skal laves om på. Hvis man vælger at gøre det, og derudover arbejder med sine tanker, kommer man naturligvis hurtigere igennem perioden. Hvis man gør det samme, som man plejer, sker der det samme, som der plejer. Når det er sagt, er der visse typer depressioner, der kræver medicinsk behandling, og det er derfor altid klogt at konsultere en læge.

Som om nedgangstider ikke er nok at slås med, oplever mange skilsmisse, sygdom eller tab, og føler sig bange, usikre, ensomme, alene.

Men er kriser, nedgang, arbejdsløshed, stress, depression mm dårligt?

Det føles dårligt, og det ER svært.

Men det er alt sammen livsvilkår, som de fleste mennesker oplever en til flere gange i deres liv. Livsvilkår vi må leve med, når det rammer. De forsvinder ikke, selvom vi ikke tænker på det eller prøver at tvinge tankerne væk. Vi kan ikke tvinge vores tanker. Tanker opstår af sig selv, og med tankerne kommer der følelser, følelserne giver en reaktion, reaktionen giver aktion/handling og handlingen giver et resultat, der har effekt på vores liv.

Vores liv afhænger derfor af måden, vi tænker på. Vores tankemåder er præget af, hvordan der blev tænkt i vores barndomshjem, og øvrige tætte relationer, der har præget os gennem vores opvækst. Men man kan lære metoder, der får tankerne til at forsvinde. En af mine yndlingsmetoder hedder The Work, og den metode har simpelthen ændret mit eget liv, og alle de menneskers jeg har lært den til. Folk udbryder som regel, at det burde alle lære, for efter et par timer forsvinder problemerne. Andre siger at det er den sjoveste form for terapi, de har prøvet, fordi man ikke kan lade være med at grine af, hvor meget tankerne har fyldt og ødelagt - bagefter altså, når tanken er forsvundet.

Ja, vores tanker kan virkelig lave meget ravage i vores liv. Og når man har svært ved at rejse sig fra kriser, er det ofte fordi man tænker at det er umuligt at få det bedre. Man tror måske på: at der ikke er arbejde at få, kærlighed at få, gode oplevelser at få. Man opgiver måske helt at prøve. Og så skal det da nok komme til at passe.

De der rejser sig igen og igen, de har en anden tankegang. De ser nemlig kriserne som muligheder til at skabe ændringer, og få det bedre end tidligere. De kan få øje på muligheder for at starte på en frisk, mulighed for at gå efter deres drømme.

Jeg har i mange år haft dette Gruk af Piet Hein hængende på mit køleskab, fordi det i al sin enkelthed siger det hele.

Troen og håbet

Pessimisterne er dog
de reneste tåber -
de tror på det modsatte af,
hvad de håber.

Nej, de optimister,
som livet beror på,
er dem, som tør håbe
på noget, som de tror på.

Hvis du vil have hjælp til at komme af med begrænsende tanker, er du velkommen til at kontakte mig.

Kærlig hilsen 

Janne

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!