Er det dig du mærker - eller er det andre?

Vær dig

Udgivet på gammel hjemmeside d. 21/3-2017


Har du nogensinde haft følelsen af egentlig at have det godt med at gøre noget, eller ikke gøre noget for den sags skyld?

Du er måske i fuld gang med at nyde live, hvadenten du er arbejdsløs, og nyder at være det, fordi du har brug for en pause. Har besluttet at skifte job og ved præcis, hvilken job type du vil søge. Vil gå fra din kæreste/ægtefælle, og har det godt med det.

Men pludselig kan du slet ikke rumme din arbejdsløshed. Du går i panik over din økonomi. Du synes ikke, du har indhold i livet. Eller det job, du vil søge, er du pludselig usikker på om er det rigtige. Og tvivlen om det er dig der er urimelig, forkert og egoistisk rammer dig, så du ikke ved om det er rigtigt at forlade kæresten/ægtefællen. Du kan pludselig ikke komme i kontakt med at nyde følelsen af frihed. Du sover dårligere. Du føler dig som en fiasko. Man ved hvad man har, men ikke hvad man får. Hvad sker der, hvis du vælger forkert?

Hvad nu hvis de tanker slet ikke var dine?

Ville det ikke være rart at kunne smide dem væk?

Nu tænker du måske, hvis tanker det ellers skulle være, og hvordan de så er havnet i dit hoved? Men jeg kan fortælle, at vi hele tiden, bevidst og ubevidst tager andres tanker, holdninger og værdier til os. Også selvom vi slet ikke er enige. Det oplever jeg hyppigt i mine terapeutiske samtaler med klienter. Og også hvor rart det er at vide hvad der er mit, og hvad der er dit og styre igennem livet, kun med vores eget.

Når du opdager, du render rundt med destruktive tanker, for det er de tanker der ikke er dine, ødelæggende altså. Så bliver du måske i tvivl om der nu er noget galt med dig, fordi du ikke tænker lige sådan. Har du oplevet det? Kan du høre den indre stemme, der får dig til at tvivle? ”Jeg nyder at have en pause fra arbejde, men jeg burde have et arbejde og tjene penge, det gør alle andre jo”.”Hvis ikke jeg snart begynder at tjene flere penge, går det helt galt med min økonomi”. ”Jeg ved ikke hvad jeg har lyst til”. ”Hvorfor kan jeg ikke finde ud af, hvad jeg har lyst til at lave?”  Eller hvis du forlader et forhold: "Det er også mig, der er noget galt med". "Alle siger han/hun er så god". "Han/hun er også alt for god til mig, jeg finder aldrig så god en kæreste igen". "Jeg bliver aldrig lykkelig igen".


Finder du noget støttende og opbyggende i den type tanker? Hvis du gør, er det helt fint, så længe det ER dine egne værdier og holdninger, og ikke venners, families eller samfundets, og så længe tankerne føles støttende for dig og dine ønsker. Uanset om vi tror det eller ej, er vi påvirkelige af vores omgivelser, og bange for at sætte os udenfor og blive dømt. Jeg elsker et af det terapeutiske arbejdsredskab, der hedder: The Work - Døm din næste! Stærkt provokerende for de fleste, fordi vi ikke tror vi dømmer. Men en dom behøver ikke være negativ. En dom kan også være, når vi synes noget er pænt, og derfor det bedste, hvorved vi gør os til smagsdommer over andres meninger. Jeg troede ikke, jeg havde nogle domme, da jeg lærte The Work at kende, men jo - det havde jeg i allerhøjeste grad. Og det at få arbejdet med dem, satte mig fri. Fri til at være mig, og give andre friheden til at være dem.

Jeg opdager alligevel indimellem, jeg er hoppet på hovedet i en dømme-fælde. Og når jeg mærker efter, finder jeg som regel ud af, at det slet ikke er mit. Men andres holdninger der har sneget sig ind på mig, mens jeg ”sov - i timen”. Jeg havde i hvert fald ikke været bevidst nok til at lægge mærke til det. Men jeg mærkede, jeg blev tung, trist, tvivlende og usikker på det, jeg ellers følte mig sikker på. Når jeg finder ud af, at det ikke var mit, liver jeg op igen og nyder livet i den bedste version af mig.

Gør dit liv til dit, og vær den bedste udgave af dig.

Hvis du ønsker min hjælp til er du velkommen til at kontakte dig.

Kærlig hilsen

Janne


0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!