Kan du genkende en narcissist?

Narcissism treatment center

Hvis du nogensinde har kendt en narcissist, ved du nok at de:

 • Har en form for grandiositet omkring deres egen person og vigtighed (= de har urealistiske høje tanker om egen formåen eller evner)
 • Kræver beundring, og føler de er berettiget til at få det
 • Føler sig unikke og succesfulde
 • Føler sig magtfulde
 • Føler sig kloge
 • Føler sig elskede (selvom de ikke er det)
 • Ikke har empati eller forståelse for andre
 • Virker arrogante i deres “storhedsvanvid”
 • Udnytter andre
 • Lyver 

I virkeligheden dækker de høje tanker over et dårligt selvværd, som de har fået i barndommen. F.eks. Donald Trump der havde en meget streng far, der altid hånede og kritiserede ham for ikke at præstere nok.

Ved du at der også findes skjult narcissisme?

Der findes narcissister der ikke virker grandiose, tværtimod. De er selvkritiske og føler at livet er meget svært og hårdt for dem. Og fortæller at de klarer alting meget bedre end andre, selvom de i virkeligheden ingenting kan klare. De er helt eller offer ligesom den klassiske narcissist. Du mistænker ikke at det er en (skjult) narcissist, du står overfor, fordi de ikke passer på beskrivelsen af den klassiske narcissist, men de er præcis ligeså skadelige for dig.

Hvis du har mødt sådan en skjult og omvendt type narcissist, har du nok fået ondt af dem, prøvet at hjælpe, stået på hovedet for at få dem til at have det bedre. Du har brugt oceaner af tid på at fortælle, at de ikke har grund til at være så selvkritiske. Du roser dem, støtter dem, fremhæver deres gode sider, prøver at gøre dem glade og tilfredse med sig selv og giver dem opmærksomhed og kærlighed i store mængder.

Har du mødt sådan en?

Jeg har! Jeg er opvokset med en.

Min mor er skjult narcissist, og mine søskende, far og jeg har stået på hovedet hele livet, for at hjælpe vores “stakkels” mor. 

Tror du det har hjulpet? 

Nej, det har det ikke. Men hun har labbet opmærksomheden i sig. 

Med narcissister drejer alt sig altid om dem. Større, mindre, bedre, værre, mere.

DU KAN IKKE HELBREDE EN NARCISSIST, OG DE SØGER ALDRIG HJÆLP. HVIS DE GØR ER DET BARE FOR AT BEKLAGE SIG OVER TERAPEUTENS UDUELIGHED.

Når man er barn af en skjult narcissist forælder, bliver man skældt ud og får skyld for alverdens ting, som barnet ikke har andel i. “Hvordan kunne du gøre det mod mig”, “Du kan aldrig gøre mig glad”, “Hvorfor skal du altid gøre mig ked af det”, "Hvorfor forstår du ikke, hvor skidt, jeg har det". Det betyder at barnet vokser op og føler sig forkert og har skyldfølelse. Barnet bliver god til tilpasse sig og tilsidesætter sig selv, for at prøve at undgå at gøre det forkerte og mærke skyldfølelsen over ikke at kunne gøre mor/far glad.

Er du vokset op med en forælder med skjult narcissisme?

Så har du sikkert følt dig ansvarlig for at hjælpe og gøre din mor/far glad og stolt af dig. Men du har også erfaret at det aldrig var godt nok, uanset hvor godt du præsterede, for det drejer sig jo ikke om dig, du har bare været et uskyldigt offer for din forælders narcissisme og ønske om konstant at være i centrum. Som voksen vil du lide af skyldfølelse og føle skam over at være så forkert.

At være forkert og ikke kunne finde ud af at gøre det rigtige, var mit mantra og største traume. Du føler måske ligesomjeg, at du ikke fortjener kærlighed eller er værd at elske. Den følelse havde jeg tidligere uden at vide det, for i min bevidsthed, var jeg da værd at elske, men mit ubevidste program styrede i en anden retning. Og det betød at jeg nemt skubbede folk fra mig, ofte i vrede. Heldigvis har jeg overskrevet det dårlige program og de ubevidste handlingsmønstre, der fulgte med 🙏🏻 

Har du haft en partner med skjult narcissisme?

Som voksen har du måske tiltrukket partnere, du skal hjælpe, være der for, støtte, opmuntre, betale for og overøse med kærlighed og forståelse. 

Det kan også være du har uddannet dig i et hjælper- eller servicefag som mig, der først var sygeplejerske og nu psykoterapeut og healer.

Har du været i et forhold til en narcissist bliver du udtømt, for uanset hvad du gør, hjælper du ikke "din" narcissist, som ikke har nogen intention om at få det godt. Følelsen af at være forkert/ikke værd at elske/ikke være forstående nok vokser. Og det samme gør selvbebrejdelserne. Og når narcissten til sidst har tømt dig for alt, kan du endelig komme ud af forholdet - med en øget følelse af at være forkert og mislykket til følge.

Den skjulte narcissist type er vanskeligere at opdage, end den “normale” grandiose type. Derfor fandt jeg først ud af for 8 år siden, at min mor er narcissist, og ikke ønsker at blive hjulpet. 

Da jeg fandt ud af det, kunne jeg endelig bearbejde og slippe de traumer, min opvækst havde givet mig.

Mange gange tænkte jeg på selvmord

Det var en enorm lettelse endelig at kunne slippe følelsen af at være forkert, for den havde virkelig tynget mig, og gjort mit liv svært og nogle gange ubærligt på grænsen til selvmord. Jeg kunne jo ALDRIG gøre det rigtige - ifølge min mor. Heller ikke som voksen eller i mit arbejde. Jeg var jo præget til at tro på at jeg var forkert, og troede at alle andre mente det samme. Jeg er taknemmelig for mine terapeutvenner, der kunne fortælle en anden historie om mig, selvom det tog mig mange år før jeg åbnede en flig af tro på, det kunne være sandt. ANGSTEN for at være forkert og ikke kunne gøre det rigtige kom jeg først af med, da jeg fandt ud af min mors narcissisme, som havde medført at jeg var følelsesmæssigt misbrugt.

Narcissistens mønster

Lad mig giv dig et eksempel fra dengang, jeg stadig ikke helt havde forstået at min mor ikke ville hjælpes: Da jeg havde taget uddannelse i Bars behandling, tog jeg min briks med til min mor for at give hende en behandling, fordi jeg vidste hvor effektivt det var, og hvor meget det kunne tømme ud i hendes frustrationer og dårlige søvn. Først ville hun slet ikke op på briksen, men jeg fik hende overtalt. Mens hun lå der, lå hun med åbne øjne og stirrede stift op i loftet på trods af opfordringen til at lukke dem og slappe af. Alt imens jeg satte fingrene på punkterne på hovedet, lå hun vredt og vrissede: "Jeg fatter ikke du gider at sidde der og ikke lave noget. Det ville jeg få spat af. Jeg ville da meget hellere arbejde som sygeplejerske." Til det svarede jeg, at det nok kun ville vare til første gang hun skulle vaske en, der havde skidt i sengen (pardon my french). Men det ville hun naturligvis kunne klare.

Det sjove er, at da jeg skulle vælge uddannelse, sagde hun til mig, at jeg kunne aldrig blive sygeplejerske, det var jeg alt for sart til. Jeg skulle meget hellere blive journalist. Når jeg senere i livet har sagt, at ja jeg ville have elsket at være journalist, så er hendes svar: Det kunne du aldrig være blevet.

Begynder du at forstå, at man aldrig kan vinde og gøre en narcissist tilfreds? Det kræver du arbejder med de gamle programmeringer, der er præget ind i dit ubevidste sind og tanker, og derved får et godt selvværd så du virkelig hviler i dig selv.

Den Bars behandling blev sidste gang jeg nogensinde prøvede at hjælpe min mor!

Men jeg fortsatte med at hjælpe mig selv. Og efterhånden som jeg fik bearbejdet alle de overbevisninger og tanker omkring mig selv, som jeg havde fået som barn, fik jeg det ikke kun bedre og bedre med mig selv, men også tåleligt med min mor. På min vej til healing var der bump og nedture, som jeg kom igennem dem. Det gør vi jo altid, for alternativet at blive ved at hænge fast i de gamle følelser og mønster er værre. Men havde jeg ikke kendt til The Work, var jeg nok ikke kommet igennem endnu 😱

I dag har jeg - utroligt nok - et godt forhold til min mor 🙏🏻 

Ikke fordi min mor har forandret sig. Men det har jeg.

Hun kan ikke aktivere nogle af mine knapper, dvs. de gamle traumer og følelser af at være forkert, have skyld og skam og derfor hygger vi os, når vi taler. Vi ses ikke så tit, da vi bor langt fra hinanden, men vi taler hyppigere og mere hyggeligt i telefon.

DU DRØMMER IKKE OM, HVOR SKØNT DET ER. JEG VIDSTE IKKE AT LIVET KUNNE VÆRE SÅ LET 🥰

Måske har jeg fået etableret det forhold til min mor, fordi mennesker med skjult narcissisme er mere følsomme, fordi de har så ondt af sig selv, at de kender følelsen, og derfor har de måske evnen til indimellem at forstå andre. MEN LAD VÆRE MED FORVENTE DET!

Forbered dig på modstand

Når du begynder at ændre dig og reagere anderledes, vil narcissisten prøve at fremprovokere en situation, som giver den ønskede opmærksomhed, også selvom det bygger på en løgn. Hvis du kan, så lad være med at reagere på det. Forvent at det sker, så du undgår at blive overrasket og skuffet eller føler dig taget med bukserne nede. Narcissister lyver lige så let, som de trækker vejret. Og de ved det ikke engang selv. De tror på deres historier og deres egen ret til at være i centrum. Hvis du fortæller at du er ked af noget, eller har det svært med et eller andet, er det 100% sikkert, at narcissisten vil have det meget værre, eller har klaret noget meget bedre. Sådan er min mor stadigvæk, men da jeg forventer det og ikke reagerer med vrede eller skuffelse, kan jeg få hende til at tale om noget andet, eller fyre en vittighed af om det, så hun en sjælden gang imellem kan grine af det. Og hun har ellers ikke meget humor 😖

De første skridt til din egen healing er at forstå:

 1. Du kan ikke ændre narcissisten - stop med at prøve
 2. Du vil aldrig møde forståelse eller få dine behov opfyldt

Når du kan og forstår det, vil du undgå at blive skuffet og føle dig forkert. Du vil indse at de er som de er, og IKKE ændrer sig.

For at nå dertil er din kur selvkærlighed og selvaccept i store mængder. Og det er svært, når man lider af skyld, skam og føler sig forkert.

Men det er den eneste vej til healing, fordi det effektivt ændrer dine gamle mønstre og programmer.

Hvis du er opvokset med en narcissist, ved du nok ikke hvordan du skal elske dig selv? Du er måske også i tvivl om du må og kan det?

Husk at det du ikke kan, kan du lære. Jeg har selv gået vejen og støtter dig gerne på din vej.

Som mennesker kan vi vælge om vi vil:

 1. Udvikle os, hele og vokse
 2. Gå i stå og leve videre
 3. Hænge fast i gamle ubevidste vaner og mønstre og få det værre og værre

Forestil dig hvordan dit liv vil være om 5 år, hvis der ikke er sket nogen forandring i dit liv

Føles det trygt, kærligt og rart at tænke på?

Føles det tungt, trist og hårdt at tænke på?

Valget er dit - selvkærlighed er vejen.

Jeg kan anbefale dig mit effektive 8 timers samtaleforløb, som hjælper dig med at:

 • få helet dine sår og traumer
 • finde ud af at du ikke behøver hjælpe din mor/far/kæreste/ex
 • finde ud af at du fremover kun skal hjælpe dig selv - uden at få skyldfølelse
 • finde ud af, at du er god nok som du er
 • føle du er værd at elske
 • vide du fortjener og kan finde lykkelig kærlighed 

Skal jeg hjælpe dig?

Du kan læse om flere af mine tilbud også Bars behandling her: Flere tilbud

Jeg kan også anbefale dig min 2 dages workshop i The Work, som jeg både afholder på Sjælland og i Jylland (dato kommer senere).

Havde jeg ikke havde kendt til det redskab, havde jeg aldrig fået et godt forhold til min mor. Du lærer også at bruge redskaberne på workshoppen.

Workshop på Sjælland er allerede i næste weekend: The work reddede mig

Det er aldrig for sent at få en lykkelig barndom og et lykkeligt liv.

Hvis ikke nu - hvornår så??

Mange kærlige hilsner

Janne Bourcheart 

janne

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!